cetățean canadian

În clasele primare am avut un coleg. Despre el am să vorbesc azi. Povestea lui e simplă. Era un băiețaș tare neastâmpărat, îi plăcea mereu să se bată și să se ia la trântă cu băieții pentru orice, bucurie tipică a copilăriei. E turc. Locuia într-o localitate, apropiată de natala mea. Îi plăcea să nu învețe, mereu avea probleme la citit, rămânea corigent an de an și avea probleme de integrare în masa clasei, se înțelegea bine doar cu o parte din băieți, alături de care se identifica, petrecea timp, se juca ș.a.

Au trecut câțiva ani în acest an, până când tatăl său a fost reținut de niște pirați, pe vasul pe care naviga. Pentru el, pentru familia lui, asta a fost cea mai frumoasă șansă la a se dezlipi de România și de a porni cu adevărat o nouă viață.

Tatăl său a făcut demersurile necesare și i-a chemat, ajutat de fratele său, pe toți, în Canada. Au obținut vizele și au plecat. S-au stabilit acolo.

A intrat la un liceu. Profil militar. A fost apreciat pentru obiectivismul său, deși a fost certat pentru impunerea și modul ferm de a comunica și de a comporta în cazul unei discuții în contradictoriu. A făcut profil militar aeronautic. A devenit un fel de mecanic. A fost avansat. A avut o șansă reală de a ajunge un om cu grad în cadrul liceului și mai apoi chiar a fost desemnat un fel de lider de grup.

Visa și nu știu în ce măsură mai visează, căci e posibil deja să-și îndeplinească visul… să fie pilot de linie. Îmi povestea că încercase să comunice cu persoane din autoritatea competentă și că fusese remarcat, chiar sprijinit, mai ales pentru determinismul de care dădea dovadă.

Este omul pe care l-am regăsit extrem de schimbat: limbajul pe care-l avea era cu mult superior până și unui român rămas în țară și purtat prin studii universitare, iar conduita lui și înfățișarea lui erau exemplare.

Și discuția poate continua…

Împarte gândurile tale

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s