alegerea

am să vorbesc astăzi despre durere.

durerea pe care o resimt de fiecare dată când aud „prima impresie contează”.

m-am pomenit astăzi că fac conversație pe subiectul ăsta cu un prieten, care-mi povestea cum merg lucrurile.

ok, cum v-ați dat seama, merg contra canoanelor, pentru că am o solidă încrederea în calitatea și cantitatea de informație din spatele lor. dar eu sunt doar excepția care întărește regula 😀

așadar, angajatorii preferă un angajat care să aibă mici variațiuni, peste bară, pe sub bară, în fața unui angajat care continuă constant să urce. fiindcă e clar că va ajunge sus la un moment dat, iar acel sus, no matter what va însemna că va avea posibilitatea să treacă peste cel care l-a hrănit.

ce te faci cu oamenii ca mine și ca o bună prietenă de-a mea, care nu fac first impression prea ok…? de fapt, nu e problema nimănui ce face cu noi, ci ce ne facem noi în tipul ăsta de rulaj…

devenim freelanceri.

or…

continuăm discuția asta. fiindcă o consider bună de subliniat ceva, deși nu va avea vreo altă concluzie decât cea pe care am punctat-o exact de la începutul postului.

există competență. există multă competență în spatele unei doar înfățișări capabile.

cunosc un tip pe care-l poți pune să vândă orice. [ am mai precizat de el prin alte posturi, e agent imobiliar (sau cel puțin asta era ultima dată când știam de el… anyway) ]

ideea e că tipul ăla e în contradicție cu tot ceea ce reușește să managerieze la muncă. simplu și pe scurt, e la 180 de grade distanță.

de ce un angajator preferă omul de genul? pentru că menține așteptările făcute pe el și pentru că … bingo! nu va amenința prea curând poziția următoare. iar într-o firmă, nu sunt prea mulți care să se afirme sau să dorească să facă asta. majoritatea devin soricei pe posturile lor. și nu vorbesc aici de ceea ce zic că vor să facă, ci de ceea ce fac ca să facă ceea ce zic.

așadar nu se va investi niciodată într-un om cu potențial de dezvoltare nelimitat? ba da, cei mai deștepți angajatori și celor care nevoia le va înroși fundulețul, o vor face.

numai noi să avem șansa, pe lângă alții ca noi, să prindem măgarul ălă la timp 😀

dacă nu… călărim mai mulți cai, pe rând, perioade după perioade. la un moment dat… o să ajungem și la armăsarul cel bun. dacă armăsarii sunt buni anyway…

so… prima impresie mă limitează pe mine în fapt. ori ești nesimțit și ești angajat, ori ești roboțel și ești angajat. ori cel din fața ta nu prea dă doi bani pe cine ia postul, atât timp cât se ocupă. dacă ești ceea ce ești tu cu adevărat, ameninți poziția.

ceea ce mă uimește pe mine e că specia umană deja a trecut de stadiul când nu ne cunoșteam intelectul, mintea, nu știam cum funcționează etc. și de stadiul în care nu existau destul de multe precedente pentru a explica cum calitatea nu se ascunde după prima impresie, dar de fapt noi tot alegem să ne guverneze regulile junglei. fiindcă la un punct, da – revenim la junglă: numărul mare de concurenți.

so… dezvoltoarea are chiar și partea ei care o face să se autocontroleze pe sine: competiția.

alegem să credem în „prima impresie contează” pentru că ne place să ne ascundem după simpla explicație că „n-am timp să-mi bat capul cu noii” sau „n-am timp să investesc atât în cineva degeaba”, când de fapt motivul pe care-l văd mai apropiat de realitate e că „mi-e frică ca cineva să nu-mi sufle scaunul de sub fund, fiindcă vine din noile generații, cu o bază de cunoștințe mult mai solidă și mai dezvoltată decât mine și cu idei adaptate prezentului!”

ok, regula dominatului rulz.

așadar… în loc de un trend ascendent mereu preferăm să ne limităm la linii de plutire.

în loc să sprijinim un om care pornește de jos, ne dorim deja un nivel. corect, cel de jos va munci din momentul t-x ca să ajungă în momentul t, unde deja este nivelul pe care ni-l dorim. dar cel care muncește t-x, va avea antrenament și va merge în continuare pe treapta de urcare. iar dacă comparăm într-un moment din viitor pe cel de pe poziția inițială t-x cu cel de pe poziția inițială t, vom vedea că diferă cu t-x (evident), chiar dacă amândoi au ajuns în t+x.

iar acel t-x va amenința întotdeauna pe cel pornit din momentul t.

[ Miha, ce zici, mă corectezi te rog dacă am omis ceva? ]

așadar, prima impresie contează pentru mainstream, dar nu și pentru mine. fiindcă un angajat cu adevărat valoros nu se găsește printr-un interviu standard de 20 de minute… în 20 de minute n-ai timp să-ți arăți valoarea, nici ca om, nici ca lucrător. mi-e imposibil să cred asta. fiindcă dacă reușești să-ți arăți valoarea în timpul ăsta, atunci ești clar din mainstream.

sau… știi ce răspunsuri să dai fix omului din fața ta, cu finețe, ceea ce te face un bibliotecar și-un cercetător bun=investigator bun. nu merg pe sistemul pile 😀 deci, probabil ești la interviul greșit.

eu sunt mai fițoasă.. 😉

am nevoie de timp să mă acomodez, să creez o legătură profesională, să aștept feedback-uri, să mă simt bine când merg la servici, să cresc alături de niște oameni și împreună cu ei… să, să…

* eu nu sunt în stare să citesc un om din trei priviri (față, încheieturi și picioare); nici nu vreau să risc să fac asta, într-o perioadă când crizele nu sunt numai financiare, când oamenii deștepți se ascund de corporatiști și când totul se redefinește astăzi. poate nu e așa în România, dar cu siguranță, eticheta e ceva de flu-flu altundeva. sub eticheta aia se știe clar că ai valoare, fiindcă numele tău se încarcă zilnic de sens. iar în afară oamenii care o iau de jos, nu o fac doar o dată în viață 🙂 o fac de câte ori au ei chef. sunt curioasă care-i greutatea spiritului de dat în cap pentru greșelile făcute, acolo… fiindcă mie mi se pare că acolo ai voie să le faci.
de-asta n-aș fi bună niciodată pentru resurse umane, fiindcă omul din fața mea nu face cât hainele de pe el. sunt tentată mereu să caut ce-i sub piele. nu… nu am vrut să fiu doctor… 😀

mi se pare mult mai spectaculoasă inteligența și creativitatea, decât legea dominației.

Împarte gândurile tale

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s