„învață să scrii corect că ești varză”

Românu’ are o problemă(??) :
(e oare problemă??)
să dea răspuns altor români, atenționându-i să scrie corect.

Nu a fost articol citit pe internet, unde să nu găsesc în partea de comentarii, replica standard „x învață să scrii corect că ești varză”…

Care e în realitate problema? Nu sunt de acord cu ceea ce citesc în comentariul celui pe care îl atenționează și simt nevoia să riposteze, nu înțeleg pe deplin ceea ce citesc și simt nevoia să „îl pună la locul său pe cel care e varză”, nu sunt de acord cu stilul fiecăruia de a scrie și merg pe standardul academic sau pur și simplu nu acceptă că lipsește un caracter (sunt maniacii corectitudinii)?

Care-i bătălia de fapt, din spatele vorbelor ce le aruncă către ceilalți care-și exprimă opinia? Dacă tot suntem o țară cică liberă și cică democratică, ce e rău în faptul că oamenii comentează? Doar de aia e secțiunea de comentarii disponibilă. Să-și dea lumea cu părerea.
Modul cum lumea își dă cu părerea e altă treabă: fie înjură, fie îl fac pe cel ce-a scris cu un rând mai sus prost, fie varză. Eu mă întreb… dacă tot ai făcut efortul să citești articolul și ți-ai căpătat o stare anume la finalul lui, nu poți să faci și tu același lucru ca toți ceilalți? Să-ți adaugi propriul comentariu?
Adică care-i rostul să-l înjur sau să-l fac prost sau varză pe ăla din fața mea?

Iar legat de limba română, că tot vedeam ce spunea Emilia Popescu zilele trecute în Metropolis… noi, oamenii de rând, oricum nu o folosim la „capacitate maximă”, avem probleme cu gramatică și alte aspecte, dar măcar aș aprecia, chiar și cu probleme de scriere, că citește un blog și vrea și el să-și dea cu părerea. Asta-l ridică peste nivelul de „fluierat cu ochii” pe peluza din fața cârciumii…
Na… emanciparea nu s-a realizat într-o zi. Măcar omu’ se chinuie și el acolo.. să gândească ceva.. spre deosebire de cealaltă parte.

(acum nu fac referire la care e rata de școlarizare în țară și de ce are sau n-are elevul român dreptul la o educație decentă și din care să rămână cu ceva)

Așadar care-i buba oamenilor cu facultate? Au pretenții prea mari? Ca toți din jur care circulă pe internet să scrie la fel de corect ca ei?

[ Am văzut oameni de la țară care vorbeau cu „este bani”, dar m-au învățat mai multe decât profa de bio sau cea de geografie… iar aici nu vreau să spun că oamenii ce stau la țară sunt mai jos decât cei de la oraș; din contră, oamenii la țară au culturi și ocupații și domenii și timp pentru toate și trăiesc mult mai frumos viața, cel puțin în percepția mea. ]

Mi se pare puțin straniu, fiindcă în unele licee, gramatica nu se mai predă după clasa a 9a sau a 10a… cel puțin pe timpul meu cam așa era.

Vedeam un om pe facebook postând părerile sale despre lecturile din vremurile timpurii (1-4, 5-8, 9-12). Se apucase să le parcurgă din nou.

Asta, spre exemplu, simt că ar trebui să fac și eu cu anumite lucruri învățate. Fiindcă se uită. Nu mai dă nimeni doi lei pe cum scrii, la facultate – nici măcar nu se mai scrie (de mână)… se înregistrează, se tastează, se dă „copy-paste”, se dă senddownload… Contează mai mult ceea ce scoți pe gură, decât cum scoți. Adică ideile și modul în care legi informația contează la asemenea trepte.

Așadar care-i treaba din spatele faptului că, dacă dăm peste o greșeală gramaticală, ne place să-l facem praf pe ăla din fața noastră și să-l călcăm în picioare ca pe un gândac?

E un indice care ne indică nouă că, dacă persoana din fața noastră nu știe să vorbească, atunci nu e de nivelul nostru și n-are ce căuta să ne strunească la „să-l ascultăm”..?

Sunt atât de curios-amuzată încât m-ar interesa o statistică în direcția asta :)) Să văd cât % dintre români au instinctul de a spune cuiva „învață să scrii corect că ești varză”, după ce le citesc comentariile. 🙂

Împarte gândurile tale

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s